Στα πλαίσια της έκθεσης που διοργάνωσε ο κόμβος καινοτομίας INNOVATHENS με τίτλο:
«To design συναντά την τεχνολογία»
Το γραφείο μας δημιούργησε το παρακάτω concept με αντικείμενο την τεχνολογία wireless keyper _____ keeper
Η κίνηση στην πόλη σαν μέρος της καθημερινότητας του καθενός μας. Από το σπίτι, στο γραφείο, στις υποχρεώσεις στη διασκέδαση και πίσω. Μικρές ή μεγάλες διαδρομές που η καθεμιά κουβαλάει το δικό της ψυχολογικό φορτίο.
Παίρνω το αυτοκίνητο, ή πάω με τα μέσα; Θα βρω να παρκάρω; Θα είμαι κοντά στον προορισμό μου; Είναι ασφαλές το parking σε κάποια σημεία της πόλης; Θα προλάβω με τόση κίνηση; Η οικονομική επιβάρυνση των καυσίμων έχει κι αυτή το δικό της μερίδιο στο να πάρουμε μιαν απόφαση.
Σ ένα τέτοιο πλαίσιο πραγμάτων και με δεδομένη την αύξηση των υποχρεώσεων, αλλά και την ταχύτητα της διεκπεραίωσής τους, η ανάγκη για εναλλακτικούς τρόπους κίνησης, μέσα στην πόλη είναι κάτι περισσότερο απο επιβεβλημένη. Όντας και σαν λαός, μακριά απο την βορειο-ευρωπαική κουλτούρα, ( 2-3 γείτονες με το αυτοκίνητο του καθενός σε rotation, για την καθημερινή μετακίνηση), όλο και περισσότεροι στρέφονται σε κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν σπάνιο: Το ποδήλατο σαν μέσο μεταφοράς αποτελεί πια έναν πολύ διαδεδομένο τρόπο μετακίνησης. Ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες,αλλά κερδίζοντας έδαφος και στις μεγαλύτερες. Γρήγορο,οικονομικό, αλλά προπάντων βολικό στην στάθμευση, αποτελεί μια αξιόπιστη λύση στο κυκλοφοριακό χάος της πόλης.
Στα ελάχιστα μειονεκτήματά του, που και οι ίδιοι σαν χρήστες αναγνωρίζουμε, το πόσο ευάλωτο είναι σε περιπτώσεις κλοπής. Κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους συνηθισμένους τρόπους (βαρειές, έως δύσχρηστες κλειδαριές) και παρόμοια προιόντα, που κάνουν τη ζωή του ποδηλάτη δύσκολη και τελικά είναι αναποτελεσματικά.
Στα πλαίσια μιας καινοτόμου σκέψης αλλά και των δυνατοτήτων του σύγχρονου industrial design, προχωρήσαμε στον σχεδιασμό μιας μηχανής ασφαλείας, που ανταποκρίνεται και εκμεταλλεύεται τις ανάγκες της ψηφιακής πραγματικότητας.
Ένας “ηλεκτρονικός φύλακας”, ένα λουκέτο που ασφαλίζει με τον συνηθισμένο τρόπο, ενσωματώνοντας όμως τεχνολογία αιχμής.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κέλυφος, που θα περιέχει υποδοχές για μια εφαρμογή (APP) η οποία θα μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με μορφή μηνύματος σ’ ένα smartphone με συμβατό λογισμικό, είτε στο P.C. του χρήστη και έτσι να τον ενημερώνει για την οποιαδήποτε αλλαγή της κατάστασης του δικύκλου, που γίνεται χωρίς την θέλησή του. Ταυτόχρονα ενσωματώνοντας δεδομένα Googlemaps, το όχημα θα παρακολουθείται σε κάθε διαδρομή. Όλα αυτά έχει προβλεφθεί να περιέχονται σ ένα κέλυφος που δεν θα μπορεί ν απομακρυνθεί απο το σκελετό του δικύκλου( τουλάχιστον χωρίς εκτεταμένες καταστροφές) και που δεν θα προδίδει τις δυνατότητές του χάρις στην συμβατικότητα του σχεδιασμού. Οι δυνατότητες κλειδώματος –ξεκλειδώματος, πάντα με την θέληση του χρήστη θα γίνονται απο απόσταση, με δεδομένη τη χρήση Wi-Fi τουλάχιστον στα spots της πόλης. Αυτό προφανώς θα δίνει τη δυνατότητα της χρήσης του δικύκλου σε παραπάνω απο έναν χρήστες, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ιδιοκτήτη.
Τέλος εκτιμούμε ότι σε μια εποχή με καταιγιστικές εξελίξεις στον τομέα των τεχνολογιών, η συγκεκριμένη συσκευή, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και τα απαραίτητα test θα κερδίσει την θέση της σε κάθε χρήστη ποδηλάτου και ταυτόχρονα στην αγορά.